Suplement diety pomocny w przypadku przeziębienia lub grypy

​Okazuje się, że to wcale nie cytryna zawiera największe ilości witaminy C. Badania dowiodły, że owoce czarnej porzeczki i natka pietruszki znacznie ją dystansują. Niewiele osób wie, że pewien niewielki, egzotyczny owoc obecnie uznawany jest za najbogatsze źródło kwasu askrobiowego. Acerola zawiera aż 2,5mg czystej witaminy w 100g masy. Jej owoce są jednak w naszym klimacie trudno dostępne, dlatego jeśli zajdzie potrzeba najlepiej zaopatrzyć się w ekstrakt z aceroli.

Jest on całkowicie naturalny - wykonany z masy owocowej lub koncentratu roślinnego, z dodatkiem cukrów. To także zdrowsza alternatywa dla syntetycznej witaminy w tabletkach, jaką łatwo można dostać w każdej aptece. Różnica polega na tym, że naturalny ekstrakt z aceroli zawiera lewoskrętny kwas askrobiowy, który jest lepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu.

Należy pamiętać, że witaminę C można także przedawkować. Objawy nadmiaru na szczęście mniej nieprzyjemne niż niedobór (nudności, bóle brzucha, wymioty i wysypka). Europejska dieta jest bogata w witaminę C. Nie grozi nam, więc szkorbut, osteoporoza i niedokrwistość. Zalecany jest on w okresach obniżonej odporności organizmu. Acerola to dobry suplement witaminy C w przypadku zachorowania na przeziębienie, czy grypę. Co prawda ten związek chemiczny ma także działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie i pomaga w leczeniu zwyrodnień stawów - ekstrakt z aceroli może być tu z powodzeniem zastąpiony przez skuteczniejsze środki.

 

Zobacz także

Specjalista kardiolog

Zdrowie to niezwykle ważny aspekt naszego życia. W sumie to można się pokusić o stwierdzenie, że bez zdrowia nie...

Czytaj dalej

Czy integracja sensoryczna twojego dziecka nie odbiega od normy?

​Być może twoje dziecko nie lubi chodzić w ubraniu, a niektóre materiały powodują u niego dyskomfort. Może...

Czytaj dalej